Cover Image

Antik Mısır Sembolleri ve Anlamları

Mayıs 11, 2020 - Okuma süresi: 18 dakika

Eski Mısır’da din, insanların günlük yaşamlarında çok önemliydi. Tanrılar kişiye doğumundan yaşamına, sonsuzluğa geçişine kadar eşlik etmekteydi. Bundan dolayı Mısır sembolleri ve anlamları da birbirinden farklı ve çeşitlidir.

İnsanların manevi dünyaları fiziksel dünyalarına yansımıştı ve bu anlayış sanat, mimarlık, tılsım, heykel ve asalet ve din adamları tarafından görevlerinin yerine getirilmesinde kullanılan nesnelerdeki imgelerle sembolize edildi.

En önemli eski mısır sembolleri:

  • Ankh
  • Djed
  • Asa (Scepter)
  • Scarab (Bok böceği)
  • Tjet (İsis Düğümü)
  • Crook & Flail
  • Shen
  • Udjat Gözü
  • Uraeus
  • Sesen
  • Ben-Ben
  • Amenta

Büyük ölçüde okuma yazma bilmeyen bir toplumdaki semboller, kültürün en önemli değerlerini sonraki nesle aktarmak için hayati öneme sahiptir.

Muskalardan mimariye kadar her türlü Mısır sanat eserinde ortaya çıkan en önemli üç sembol ankh, djed ve asa idi.

Bunlar sıklıkla yazıtlarda birleştirilir ve genellikle bir grup halinde veya ayrı olarak lahitlerde görülürdü.

Her biri kavramın ebedi değerini temsil eder:

  • Ankh: Yaşamı
  • Djed: İstikrar ve güç

gibi farklı değerleri temsil ederler.

Bu yazımızda Antik Mısır sembollerini ve anlamlarını sizler için derledik.

1. Ankh

Ankh, yaşam kavramının yanı sıra sonsuz yaşamı, sabah güneşini, erkek ve kadın ilkelerini, cennetleri ve dünyayı da sembolize eden ilmekli bir haçtır.

Formu bu kavramları anahtar benzeri şeklinde somutlaştırdı; ankhı taşırken, kişi varoluşun sırlarının anahtarını tutuyordu.

Zıtlıkların birliği (erkek ve dişi, yeryüzü ve cennet) ve dünyevi yaşamın sonsuzluğa kadar uzaması, ilmekli haç şeklinde temsil edildi.

Ankh sembolünün kökeni bilinmemektedir, ancak Mısırbilimci E.A. Wallis Budge, tjet’ten, yani İsis Düğümü”nden türetilmiş olabileceğini söylemektedir.

Ankh, İsis kültü ile yakından ilişkiliydi ve kültün popülaritesi arttıkça, sembolünki de arttı.

Birçok farklı tanrı ankhı tutarak tasvir edilmiştir ve bu, djed sembolü ile birlikte, lahitlerden mezar resimlerine, saray süslemelerine, heykellere ve yazıtlara kadar neredeyse her türlü Mısır sanatında görülmektedir.

2. Djed

Djed, dört paralel çizginin uzandığı geniş taban daralması olan bir sütundur.

İlk olarak Mısır’daki Predynastic Döneminde (MÖ 6000-c. 3150 civarı) ortaya çıkar ve Roma’nın gelişinden önce ülkeyi yöneten Ptolemaic Dönemi (MÖ 323-30) boyunca Mısır ikonografisinin temelidir.

İstikrarı temsil ettiği anlaşılsa da, sembol tanrı Osiris’e de atıfta bulunduğu ve böylece diriliş ve sonsuz yaşamla bağlantılı olduğu için tanrıların yakın varlığını hatırlatmaya hizmet etti.

Djed’in tanrının omurgasını temsil ettiği düşünülüyordu ve yeni gelen ruhun ayağa kalkmasına, öbür dünyaya girmesine yardımcı olmak için sıklıkla lahitlerin dibinde ortaya çıkmaktaydı.

Sembolde, birbirinin arkasında yükselen dört sütun, Osiris’in en popüler efsanesinde yer aldığı demirhindi ağacı ve festivaller sırasında yükseltilmiş bir doğurganlık direği olarak yorumlandı, ancak her durumda sembolün mesajı Tanrılar tarafından sağlanan yaşamda istikrar ve öbür dünyada umuttur.

Sembolün dört sütun olarak yorumlanmasında, Mısır ikonografisinde en sık görülen sayı olan 4 temsil edilir.

Sayı, bütünlüğü sembolize etti ve sanat, mimari ve kanopik kavanozların Horus‘un dört Oğlu, bir piramidin dört tarafı ve benzeri mezar eşyalarında görülür.

3. The Was Scepter (Asa)

Was Scepter, Yeni Krallık tepesinde bir köpek başı olan bir asa idi. Bu köpek muhtemelen Anubis’ti.

Was Scepter, erken hanedan döneminin (MÖ 3150-2613) ilk kralı Narmer’ın (MÖ 3150-2613) temsillerinde görülen hekat olarak bilinen kraliyet gücünün bir sembolü olan ilk asalardan gelişti.

İlk Hanedan Kralı Djet (M.Ö. 3000-2990) zamanına kadar asa tamamen gelişti ve kişinin egemenliğini ve gücünü sembolize etti.

4. Scarab (Bok Böceği)

Scarab, bok böceğinin bir türü olan Scarabaeus sacer’ı temsil eden Mısır sanatında ve ikonografisinde görülen ünlü böcek görüntüsüdür.

Bok böceği tanrılarla ilişkilendirildi çünkü gübre, yumurtalarını bıraktığı bir topun içine yuvarlandı; gübre yumurtadan çıktıklarında gençlere yiyecek olarak hizmet etti. Bu şekilde hayat ölümden geldi.

Güneşin topunu gökyüzüne yuvarladığı, yeraltı dünyasında seyahatlerinde güvende tuttuğu ve ertesi gün şafağa doğru ittiği düşünülen tanrı Khepri ile yakından ilişkiliydiler.

Ra, seçkin güneş tanrısı olduğunda Khepri bu görevde asistan olarak devam etti. Bok böcekleri, İlk Ara Dönemde (MÖ 2181-2040) popüler muskalar haline geldi ve Mısır tarihi boyunca Hıristiyanlığın yükselişine kadar böyle kaldı.

5. Tjet, Tyet (İsis Düğümü)

‘İsis Düğümü’ ve ‘İsis Kanı’ olarak da bilinen tjet (tiet, tyet), kolları yanlarında olan bir ankh’a benziyor. Sembol, Mısır Eski Krallığı’na tarihlenir (c. 2613- 2121 MÖ), ancak muhtemelen daha eskidir.

Tjet, kadın cinsel organı, bir kadın elbisesinin kıvrımları ve bir kuşak düğümü olarak yorumlanmıştır, ancak her durumda tanrıça Isis ile ilişkilidir.

6. The Crook & Flail (Kanca ve Yelken)

Kanca ve yelken, eski Mısır’ın kralın gücünü ve ihtişamını simgeleyen en ünlü semboller arasındadır. Her iki öğe de Osiris’le ilişkilendirildi ve arazinin ilk kuralını sembolize etti.

Semboller, ilk kral Narmer (MÖ 3150 civarı) döneminde Erken Hanedan Dönemi’nde ortaya çıkar ve kralı, efsanevi Mısır Osiris’in ilk kralı ile ilişkilendirir.

Efsaneye göre, Osiris’in krallığı, onu öldüren Set tarafından gasp edildi, ancak kız kardeşi karısı Isis tarafından yeniden dirildi. Ona Set’i yenen ve toprağa düzeni veren bir oğul olan Horus’u getirdi.

Kral, yaşam boyunca Horus (bazı istisnalar hariç) ve ölümdeki Osiris ile ilişkilendirildi. Horus babasının intikamını alıp Set’i yendikten sonra, saltanatının meşruiyetini temsil etmek için babasının kancasını ve yelkenini aldı.

Hırsız, çobanlar tarafından kullanılan erken bir aletken, keçi sürüleri yetiştirmek ve labdanum olarak bilinen aromatik bir çalı toplamak için bir araçtır.

Osiris aslında bir tarım / doğurganlık tanrısı olduğu için, her ikisi de Predynastic Dönemi’nden gelen aletlerle ilişkilendirildi ve geçmişin ve geleneğin öneminin yanı sıra kralın meşruiyetinin ve gücünün sembolleri olarak hatırlattılar.

7. Shen

Shen, bütünlüğü, sonsuzluğu simgeleyen ve koruma görevi gören kesintisiz, çember oluşturmak için düğümlenmiş bir ip dairesidir. Adı Mısır’ın ‘kuşatmak’ kelimesinden geliyor.

Shen muskaları genellikle koruma için giyilirdi ve tüm Yunan omega’sına benzeyen bir tür stand üzerinde shen görüntüleri belirir, ancak bu ‘stand’ daireyi tamamlayan düğümlü halat olarak anlaşılmalıdır.

8. Udjat Gözü Wadjet (Horus’un Gözü)

Udjat, Mısır’dan başka bilinen bir semboldür: Ra’nın Gözü. Göz sembolü, Predynastic Dönemi’nde koruyucu tanrıça Wadjet ile ilişkilidir ve daha sonra Uzak Tanrıça’nın motifi aracılığıyla Horus, Ra ve diğerlerine daha düzenli olarak bağlanmasına rağmen devam etti.

Uzak tanrıça hikayesinin Mısır mitolojisinde birçok formu vardır. Bir şekilde tanrıça tanrıların kralına isyan eder, evini ve sorumluluklarını uzak bir ülkeye yolculuk için geride bırakır ve böylece bir tür dönüşüm başlatır.

Udjat ya tanrıçayı temsil etti ya da onu almak için gönderildi ve birçok şekil alabilirdi. Ra’nın Gözü olarak yaratılış üzerindeki dikkatli varlığını sembolize ettiği anlaşıldı ve Ra’ya bilgi toplamak için gönderilen efsanelerde (uzak tanrıçanınki gibi) sıklıkla tasvir edilir. Udjat, Mısır tarihi boyunca sürekli olarak güçlü bir sembol olarak kaldı.

9. Uraeus

Uraeus sembolü egemenlik, kraliyet, tanrı ve ilahi otoriteyi temsil eder. Firavun Tutankhamun’un ünlü maskesi de Uraeustur. Uraeus kraliyet tacı üzerine giyilirdi.

10. The Sesen-Lotus Çiçeği

Sesen, Mısır sanatında çok sık görülen ve yaşam, yaratılış, yeniden doğuş ve özellikle güneşi sembolize eden lotus çiçeği. Sembol Erken Hanedan Dönemi’ne tarihlenir, ancak Eski Krallık’tan itibaren en popüler hale geldi.

Lotus çiçeği akşamları kapanır ve suyun altına batırılır, daha sonra daybreak sırasında tekrar açılır; bu model onu güneşle ve dolayısıyla yaşamla özdeşleştirdi.

Çiçek aynı nedenden ötürü yeniden doğumu temsil etti ve tanrı Osiris ile ilişkilendirildi. Düzenli olarak kanopik kavanozlarda temsil edilen Horus’un Dört Oğlu genellikle Osiris’in varlığında bir nilüfer üzerinde dururken tasvir edilir.

Lotus çiçeği, fayans heykelinden lahitlere, tapınaklara, türbelere ve muskalara kadar birçok farklı Mısır sanatında görülür. Papirüs bitkisinin Aşağı Mısır’ı simgelemesi ve Yukarı papirüs bitkisinin sapı ile süslenmiş sapı ile tasvir edildiği için Yukarı Mısır’ın sembolüdür.

11. Ben-Ben

Ben-ben, tanrı Atum’un yaratılışın başında durduğu ilkel höyüktü. Adı tanımıyor olsa bile, ankh’tan sonra, eski Mısır’dan kolayca bilinen en iyi semboldür.

Mısır piramitleri, nerede bulurlarsa olsunlar, her yaştan itibaren, ben-benleri yeryüzünden cennete doğru yükseldikçe temsil eder.

Mısır yaratılış mitinin bir versiyonuna göre, zamanın başında ben-ben ilk kuru toprak olarak yükselene kadar sürekli hareketli kaosun karanlık suları vardı.

Atum (veya bazı hikayelerde Ptah veya Ra), yaratım çalışmalarına başlamak için ben-ben üzerinde durdu.

Piramitler ve diğer benzer yapılar, bu mitin görüntülerini çağırarak hem yaratılışı hem de sonsuzluğu simgeliyordu.

Bir simge olarak Ben-Ben, Erken Hanedan Dönemi’nden kalmadır, ancak Giza’daki anıtların inşa edildiği büyük piramit inşaatçılarının zamanı olan Eski Krallık’ta daha yaygın hale gelmiştir.

Tılsım olarak takılmış olabilir, ancak ilk ara dönemde heykelciğe ait sanat eserleri arasında yer alması daha muhtemeldi.

Ben-ben, Eski Krallık’tan Geç Dönem’e kadar birçok yazıtta (MÖ 525-323 civarı) ortaya çıkar ve ayrıca tapınak duvarlarına, mezarlara ve lahitlere oyulmuştur.

12. Amenta

İlk olarak güneşin batışıyla ilişkilendirilmiştir. Amenta, Ölüler Ülkesi’ni ve yeraltını temsil eder. Sembol zamanla geleneksel olarak ölülerin gömüldüğü ve Güneş’in battığı Nil nehrinin batı yakasını temsil eder.

Diğer Semboller

Mısır tarihi boyunca başka birçok önemli sembol vardı. Örneğin bennu kuşu, Yunan anka kuşu için modeldi ve dirilişi sembolize etti. Beyaz devekuşu tüyü tanrıça Ma’at’ı değil, aynı zamanda durduğu denge ve gerçek kavramını da sembolize etti.

Hayat Ağacı bilgi, amaç ve kader içindi. Yılanlar ve yılanlar dönüşüm ve değişimi temsil ediyordu. Kobra, Ra’nın düşmanlarını terk eden tanrıça Wadjet ile erken ilişkilendirilen koruyucu bir imajdı; kaput uzadıkça ve vurmak için yetiştirilen kobra, kralların nişanları oldu ve uraeus, kraliyet tacı üzerine giyildi.

Hükümdarla ilişkilendirilen bir başka sembol – ve en önemli ve her yerde bulunanlardan biri – krallık, güç, ruhun uçuşu ve tanrısallığı simgeleyen Horus Behdety veya Horus’un Horus’u olarak bilinen kanatlı güneş diskiydi.

Sembol dünyanın en eskileri arasındadır ve varyasyonları birçok farklı kültürde görülür. Mısır’da, ilk başta öğlen güneşinin tanrısı, Behdety (Behedeti olarak da verilir) ve gökyüzü tanrısı Horus’un senkronizasyonunu temsil ediyor gibi görünüyor. Zamanla, Horus’un ve onun dünyadaki temsilcisinin, firavunun yüce gücü ile ilişkilendirildi.

Mısır’ın sanattaki taçları da belirgin bir anlam ve sembolizme sahiptir. Kızıl Taç (Deshret) Aşağı Mısır’ı, Beyaz Taç’ı (Hedjet), Yukarı Mısır’ı ve birleşik bir Mısır olan kırmızı ve beyaz Çift Taç’ı (Pshent) simgeliyordu.

Savaştaki kralın görüntüleri onu Nil Nehri’nin ve göklerin rengini çağıran mavi bir taç (Khepresh) gösteriyor. Tanrı Osiris’in kendi tacı vardı, Atef, her tarafta devekuşu tüyü ile süslenmiş ve altın bir güneş diski ile süslenmiş uzun bir hedjet tacı vardı.

Tüm bu semboller eski Mısır’ın zengin kültürüne katkıda bulundu ve doğada dini olmalarına rağmen, modern bir zihin terimi yorumlayacağı için asla ‘dini semboller’ olarak kabul edilmedi.

Günümüzde, özellikle batı ülkelerinde din, laik toplumdaki rolünden farklı olarak ayrı bir alan olarak kabul edilir, ancak Mısır’da böyle bir ayrılık yoktu.

Mısır tanrılarının rahipleri ve rahipleri, krallar, dindarlar ve asalet, bu sembolleri düzenli olarak kullandı, ancak onlar muska, yazıtlar ve Mısır toplumunun her sınıfının en büyük kraldan en büyüğüne kadar bir topluluğun mütevazı bir üyesidir.

Türk Sembolleri ve Anlamları

Currently there are no comments, so be the first!

Hakkında

Kaynak bölümü internetteki mitoloji ile ilgili bilgileri toplamak üzere kurulmuştur.

Ziyaretçi

293