Tanrı Odin

  Tanrı

Donmuş dev Bor ve Besstla’nin oğlu, İskandinav mitolojisinin ve paganizminin en büyük tanrısı Odin. Adı “tahrik” “hiddet” ve “şiddet” anlamina gelir.

Tanrıların babası, ışıldayan şehir Asgard’da bulunan Valhalla’dan yeryüzü ve cenneti yönetir. Tahtından dokuz diyarda olan tüm olayları gözler. Geçmişte olanlari ve gelecekte olacaktakileri bilir. Tüm insanların kaderi ona bağlıdır ve tabiki yaşayan en bilge canlıdır. Ancak bu bilgeliği kazanabilmek ona bir göze mal olmuştur.

Odin’in sadece güneş gibi parlayan bir gözü vardır. Diğer gözünü Bilgelik Kuyusu’ndan içebilmek için feda etmis ve sonsuz bilgi elde etmiştir. Bir gün Odin’in diğer iki kardeşi Ve ve Vili kaybolur. Odin her yerde onlari aradı. Tüm Asgard diyarını baştan başa dolaştı. Fakat hiçbir ize rastlamadı. Bu yüzden çok sinirlendi ve sekiz bacaklı atı Sleipner’a bindiği gibi arkadaşı Mimer’e doğru yola çıktı. Mimer buz devi Bolthor’un oğluydu ve zamaninda Vaenir tanrılarına rehine olarak yollanmıştı. Fakat Vanir onu sevmemiş ve kafasını kesmişti. Odin zamanında yetişerek Mimer’in kafasını kurtarıp yeri geldiğinde bilgeliğine danışabilmek için onu Mimer’in kuyusunun yakınlarına koymuştu. Mimer’in kuyusu dünyadaki tüm bilgeliğin kaynağıydı.

Sonunda Odin geldiğinde Mimer’in kafasini selamladı ve dedi ki “Hey Mimer, kuyunun suyundan biraz içmem lazım ki kardeşlerimin kardeşlerimin nerede olduğunu öğreneyim.”

Mimer reddetti: “Her isteyene bilgeliğin kaynağından su içirirsek ne olacağını zannediyorsun Odin? Böylece herkes olacakları önceden bilir ve bunu istediğini sanmıyorum.” Odin, kendi kendine bu kuyudan bir damla su içebilmek icin her şeyi yapabileceğini hatta tek gözünü feda edebileceğini mırıldandı. Mimer birden bağırdı: “Anlaştık!” Sadece kendi kendine mırıldanmıştı ama yine de anlaşmaya sadık kalarak tek gözünü çıkarıp kuyuya attı. Ve o zamandan beri Odin’in gözü kuyunun dibinden dünyaya bakar. Böylece Odin hem geçmişi hem geleceği görür.

3 cevap - Tanrı Odin

  • Odin İskandinav mitolojisini başlangıcından sonuna kadar etkilemiştir. Dünya var olmadan önce, Odin ve iki küçük kardeşi Vili ve Ve, buz devi Ymir’i öldürdü.

    Evreni oluşturmak için Ymir‘in kemiklerini, kanını ve etini kullandılar. Odin tanrılar için gökleri, insanlar ve cüceler için orta dünyayı ve ölüler için yeraltı dünyasını yarattı.

    Daha sonra dişbudak ve karaağaçtan ilk erkek ve kadını yarattı. Odin’in çocukları olduğu söylenen tanrılar arasında Balder ve Thor vardı.

    Prenslerin, soyluların ve savaşçıların en sevdiği tanrı olan Odin, diğer tanrıların yardım ve nasihat için geldiği yüce İskandinav tanrısı olarak görüldü.

    Onları Asgard olarak adlandırılan göksel alemdeki Valhalla sarayından yönetti. Savaş tanrısı olarak Odin, savaşa giren savaşçıları izledi.

    Valkyrie isimli, Odin’e hizmet eden kadın tanrılar, savaşlarda ölen savaşçıları doğrudan Valhalla’ya taşıdı.

    Orada Odin onları şölenlendirdi ve tanrıların yok olmaya mahkum olduğu son savaş olan Ragnarok için hazırladı.

  • Odin’in Gözünü Kaybedişi
    Odin, sihir bilgisi ve geleceği görme yeteneği de dahil olmak üzere büyük bir bilgelik ile ödüllendirilmişti.

    Ancak bu hediye için yüksek bir bedel ödedi, Mimir kuyusundan bir içki karşılığında gözlerinden birini kaybetti.

    Dünyayı destekleyen Yggdrasill olarak bilinen muazzam ağacın köklerinden sızan bu kuyudaki sular büyük bir bilgelik içeriyordu.

    Odin bu bilgeliğe sahip olmak için bir gözünü kaybetti.

    Başka bir efsane, Odin’in Gungnir adı verilen büyülü mızrağıyla kendini bıçakladığını ve yaşayan bir ölü gibi dokuz gün ve dokuz gece boyunca Yggdrasill ağacına asıldı kaldığını söylüyor.

    Bu özveri onun runeler, şiir ve falcılık için kullanılan İskandinav sembolleri hakkında bilgi kazanmasını sağladı.

    Yine de, Odin akıllı olmasına rağmen, aynı zamanda kurnaz ve hain de olabiliyordu.

  • Odin Ne Demektir?
    Odin’in adı “Öfke Ustası” olarak tercüme edilebilir.

    Eski İskandinav ismi, Ódinn, iki bölümden oluşur: ilk olarak, isim ódr, “coşku, öfke, ilham” ve son ek -in, “efendisi” veya “mükemmel bir örneği” gibi bir anlama gelmektedir.

    On birinci yüzyıl tarihçisi Bremenli Adam, “Odin” i “Öfkeli” olarak çevirmiştir.

    Bir destan Odin’i, “arkadaşlarıyla oturduğunda hepsinin ruhlarını sevindirdi, ama savaştayken tavrı korkunç derecede ürkütücüydü.” şeklinde ifade eder.

Yorum yaz