Tanrı Osiris

  Tanrı

Doğduğu andan itibaren kaderinde Atum u devirip Mısır evreninin hükümdarlığını ele geçirmek olan Osiris, birbirine kenetlenmiş bir aileden geliyordu. Osiris, kızkardeşi Isis’le; erkek kardeşi Set de diğer kızkardeşleri Neftis ile birleşti. Ne var ki, kardeşler arasında tek bir birliktelikle yetinmeyen Osiris, diğer kızkardeşi ve yengesi olan Neftis ile de oynaşmaya başladı, bu ilişkinin sonucunda da ölülerin mumyalayıcı tanrısı Anubis doğdu.

Bu ihanete öfkelenen Set, duyduğu kıskançlık yüzünden erkek kardeşini öldürdü, bu da düzen ve karışıklığın Mısırlıların Ma’at ilkesi altındaki daimi mücadelesini simgeler oldu. Cinayetin ayrıntıları kayıtlara pek geçirilmemiştir çünkü Mısırlılar hiyeroglifik yazıya büyük bir güç atfeder, yazılı olanın hayat bulabileceğine ve felaketlerin gerçekleşebileceğine inanırlardı. Isis ve Neftis, Osiris’in bedenini aramaya koyulunca kocasını (ve aynı zamanda erkek kardeşini) arayan ama bulamayacak olan Is/.s’in gözyaşları, Nil Nehri’nin her sene bu yüzden taştığı inancını doğurur; Osiris de bu yüzden bölgeye yaşam ve bereket getiren bir tanrı olarak görülür.

Isis ve Neftis, cenaze tanrısı Anubis’in yardımıyla erkek kardeşlerinin bedenini alır ve tekrar dünyaya gelebilmesi için mumyalarlar. Bu, Eski Mısır’ın tamamında ölüler üzerinde uygulanan bir gelenektir, bu şekilde ölümden sonra bedenin çürümesinin engellenmesi ve hatta çürümenin etkilerinin tersine çevrilmesi amaçlanır. Fakat Osiris’in yeniden dünyaya gelişi yalnızca kısmidir, çünkü bir sonraki görevi Anubis evinde ölülerin hükümdarlığını yapmak olacaktır.

Yaşamasına sadece kısacık bir an için müsaade edilen Osiris, bunu karısı Isis ile birleşmek için kullanır, bu birleşmeden de Horus isimli bir oğulları olur.

Eski Mısırlıların panteonlarında çok sayıda çok önemli tanrılar vardı. Bununla birlikte, etki açısından Osiris’e rakip olabilecek çok az tanrı bulunuyordu. Ve böylece kardeşi onu kıskançlıktan öldürdü.

Ölümünden ve dirilişinden önce Osiris, Mısır topraklarında hüküm sürdü. Mısır’ın yüce tanrısı ve ilk firavunu olmak için çok yaşlı ve hasta bir Ra’yı (yaratıcı tanrı) devirdi. Onun hükümdarlığı Mısırlıları medeni bir topluma götürdü.

Onun döneminde, Mısır topraklarının en bereketli olduğuna inanılıyor. Bilge ve yardımsever Osiris, antik Mısır’ı tarıma, dokumaya ve müziğe tanıtan tanrı olarak saygı görüyordu.

Osiris Ne Demektir?

Eski Mısır’da Osiris, öbür dünya hissini uyandırdı. Mısır hiyerogliflerinde Osiris adı wsjr olarak karşımıza çıkmaktadır. İsim Usir, Usire, Wesir veya Ausir olarak seslendirilebilir. Bu kelimeler tipik olarak “harika” veya “güçlü” kelimelerine çevrilir.

Sıfatları

Osiris’in ünlü “Yeraltı Dünyasının Efendisi” lakabına ek olarak, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok sıfatı daha vardı: Aşkın Efendisi; Batılıların başında (Khenti-Amentiu); Süreklilik Sütununun Efendisi; Ay Tanrısı; Sürekli İyi Huylu ve Genç Olan; Sessizliğin Efendisi; Güzel Olan (Wennefer); Yaşayanların Kralı; ve Ebedi Lord.

3 cevap - Tanrı Osiris

  • Kaos tanrısı ve çöl bölgesi Set (Seth) dışında, Osiris’in iyi işlerinden hemen hemen herkes memnundu. Osiris’in küçük kardeşi Set, Osiris’in alanını ve başarılarını aşırı derecede kıskandı.

    Kızgın ve sert olan Set, Osiris’i Mısır tahtından almak için bir plan hazırladı. Set’in tüyleri, karısı Nephthys’in Osiris’i baştan çıkarmak için (Isis olarak) kılık değiştirdiğini öğrendiğinde daha da kötüleşti.

    Osiris ve Nephthys arasındaki talihsiz ve aldatıcı birlik, cenaze ve mumyalama tanrısı Anubis’i ortaya çıkardı.

  • Osiris’in Ölümü ve Dirilişi
    Osiris vefat edene kadar tabutta kaldı. O sırada Osiris’in karısı Isis kocasını arayarak tüm araziyi kapladı. Daha sonra tabutu buldu.

    Set’in veya ajanlarının bunu öğrenmesinden endişelenen Isis, Osiris’in cesedini Nil Deltası’na yakın bataklık bir diyarda sakladı.

    Nephthys’e Osiris’in vücudunu izlemesi için görev verdi. Ancak, Nephthys göreve hazır değildi; Set, Osiris’in cesedinin yerini öğrendi. Daha sonra Set, parçaları (14 parça) dünyaya dağıtmadan önce Osiris’in vücudunu parçaladı.

    Kabuktan şaşkına dönen Isis, Osiris’in vücudunun tüm parçalarını bulmaya koyuldu. Nephthys’in yardımıyla, Isis, Osiris penisi hariç, Osiris’in tüm vücut kısımlarını geri almayı başardı. Isis, mumyalama sürecine yardım etmesi için tanrı Anubis’i çağırdı.

    Bundan sonra, Osiris’in parçalanmış kısımlarına büyülü bir büyü yaparak onu hayata döndürdü. Ancak eski haline geri dönmedi. Bunun yerine ölüler diyarında (Yeraltı Dünyası) yeniden doğdu. Yeraltı Dünyası’na gitmeden önce Isis onunla çiftleşti ve Horus’a (şahin başlı tanrı) hamile kaldı.

    Bundan kısa bir süre sonra Osiris, ölüler diyarının tahtını talep etmek için öbür dünyaya gitti. Yaşayanlar diyarı üzerindeki hakimiyeti, bir vücut parçasını kaçırdığı için sona erdi.

  • Osiris Hakkındaki Diğer İlginç Mitler
    Ölü firavunların mezarları, firavunun yaşayanlar diyarında kim olduğunu hatırlamasını istediği için güzel semboller ve yazılarla boyanmıştır. Böyle yaparak, firavun öbür dünyadaki hak ettiği yeri kolayca alabilirdi.
    Osiris’in ruhu Banebdjedet, bazı eski Mısırlılar tarafından ibadet edildi. Örneğin Mendes’de, tapınanlar onun ruhunu kendi başına ayrı bir tanrı olarak görüyorlardı. Onu doğası gereği kadınsı olarak görüyorlardı – bir hayat veren ve her şeyi bereketli kılan güç. Ayrıca, Mendes halkı Osiris’in ruhunu koç, yani koç başlı bir tanrı olarak tasvir ettiler.
    Philae’nin bazı bölgelerinde (Yukarı Mısır’da), Osiris ve İsis kültü MS 5. yüzyıla kadar sürmüş olabilir. Bazı kalıntılar, pagan tanrıların ve ibadetlerin yasaklanmasına dayanabildi.
    Osiris, Bennu kuşu ile ilişkilendirildi. Hayvan, Yunan Phoenix’e benzer. Osiris ve Bennu kuşu arasındaki ilişki ilginçtir çünkü kuşun (tıpkı anka kuşu gibi) alevler içinde patladığına ve sonra küllerinden yeniden doğduğuna inanılıyordu.
    Osiris’in mitleri hakkındaki en büyük bilgi kaynağı Piramit Metinlerinden gelir. Diğer küçük kaynaklar, Shabaka Taşı ve Horus ve Seth’in Çekişmesindendir. Bu iki belge Yeni Krallık dönemine tarihleniyor.

Yorum yaz