Athena, Yunan mitolojisinin en sevilip sayılan tanrıçalarından biridir. Çevresindekilerin aksine, intikam peşinde hareket etmeye ve hıncını ölümlülerden çıkarma âdeti yoktur. Bilgelikten dürüstlüğe, cesaretten savaştaki yırtıcılığa, Yunan kültürünün tüm soylu öğeleri onda vücut bulmuştur sanki. Hamile annesi Metis’i yutan Zeus’un kafasından, zırhına bürünmüş, maceraya hazır vaziyette çıkmıştır.
Bu olağanüstü özelliklerin bir araya gelişi, Athena yı hukuk ve adaletin, bilgelik ve cesaretin tanrıçası yapmıştır; ayrıca Yunan ve Roma edebiyatmdaki temel karakterlerin koruyucu meleği olma görevini üstlenmiştir. (Senaryonun gerektirdiği şekilde, Odysseus ye Aeneas ı kâh daha güçlü ve uzun boylu yaparak, kâh görünmez olmalarını ya da kılık değiştirmelerini sağlayarak zor durumlardan kurtulmalarına yardım eder.)
Yunan medeniyetinin hâlâ merkezi olan şehir onun adını taşır. Bakire tanrıça olarak saflığı da şehrin siluetine egemen olan Parthenon’da anılır (Yunancada ‘parthenos’, ‘bakire’ anlamına gelir). Athena ve Poseidon, bu
muhteşem şehrin kendilerine adanması için çekişirler. Poseidon kampanyasına üç dişli yabasını deniz suyunun şehirdeki bir kaynaktan akabilmesi için kullanarak başlar. Athena ise ilk zeytin ağacına hayat vererek Poseidon un önüne geçer. Poseidon un korktuğu başına gelmiştir: On iki tanrı ortak bir kararla şehre ismini verme onurunu Athena’ya bahşederler. Mitin hangi versiyonunu okuduğunuza bağlı olarak Poseidon şehri bazen sel baskınına uğratır, bazen de uğratmaz.
Athena yla ilişkilendirilen mitlerin çokluğu nedeniyle Yunan sanatında farklı simgelerle tasvir edilir; zırh, zeytin ağacı simgeleri ya da bilge baykuş en sık rastlanan sembollerdir.
4 cevap - Tanrıça Athena
Athena ve Medusa
Birçok kişi Medusa adını bilir ama hikayesinden habersizdir. Medusa çarpıcı derecede güzeldi. Nazik ama kibirliydi ve fırsat verildiğinde güzelliğiyle övünüyordu. İnsanlara cildinin yeni düşen beyaz kardan daha güzel olduğunu söylerdi.
Saçının güneşten daha parlak ve gözlerinin denizden daha yeşil olduğunu söylerdi. Tüm bunlar doğru olsa da Medusa ile, küstahlığı ve övünmesi nedeniyle alay edildi.
Medusa bir gün arkadaşlarıyla Partenon’u ziyaret etmeye karar verdi. Yunanistan’ın en büyük tapınağını ilk kez ziyaret ediyordu. Etrafta dolaştı ve Athena’dan biri de dahil olmak üzere tüm heykellere hayran kaldı.
Arkadaşlarına yüksek sesle, kendisinin bir heykeli olsaydı daha güzel olacağını belirtti. Tapınaktaki rahibeler nefesini tuttu ve ziyaretçiler hızla dışarı çıkmaya başladı. Athena’nın Medusa’ya bu yorumları için kızacağını biliyorlardı.
Tapınak neredeyse boştu ama Medusa hiç fark etmedi. Sonunda yalnız kaldı ama sadece bir an için. Athena kendini gösterdi ve güzel kadını kibirinden dolayı azarladı, ona hayatta görünüşten daha önemli şeyler olduğunu söyledi.
Medusa, tanrıça ile tartışmaya çalıştı ve ona güzelliğinin başkalarına ilham kaynağı olduğunu söyledi. Athena Medusa’ya bir gün güzelliğinin kaybolacağını söyledi. Daha sonra Medusa’nın artık güzelliğine layık olmadığına karar verdi ve yılan gibi tıslayan bir canavara dönüştürdü.
Athena daha sonra Medusa’ya sonsuza dek lanetleneceğini söyledi. Onun gözlerinin içine bakan biri sonsuza dek taşa dönecekti. Aynısı Medusa için de geçerliydi. Aynaya baksaydı o da taşa dönerdi. Athena daha sonra Medusa’yı masum insanları taşa çevirmekten kurtarmak için gorgon kardeşlerle birlikte dünyanın sonunda yaşamaya gönderdi.
Athena, cesaret ve yiğitlikle ilişkilendirilir. Materyalist sembolleri arasında mızrağı, yaramazlık ve aegis adı verilen keçi derisi kalkan yer alıyor. Savaşta başkalarını korkutmak için Gorgon Medusa’nın başını kalkana bağladı. Ayrıca bilgeliğinden dolayı zeytin ağacı ve baykuşla da ilişkilendirilir.
Athena’nın Doğumu
Olympos tanrılarının egemenliğini kurduktan sonra Yıldırım Tanrısı Zeus, kendisine ilk eş olarak bilge tanrıça Metis’i seçer. Zeus birçok şekle girerek kendisinden kaçmaya çalışan Metis’i uzun bir kovalamacadan sonra yakalayarak ilişkiye girer. Bu olaydan sonra bir kehanet ortaya çıkar. Toprak Ana’nın kehanetine göre Metis’in bir kız çocuğu olacak ve bir daha hamile kalırsa dünyaya getireceği erkek çocuk Zeus’u tahttan indirecektir. Bunun üzerine Zeus tatlı sözlerle bilge tanrıça Metis’i baştan çıkardıktan sonra yanına yaklaşarak onu aniden yutar.
Bir süre sonra Zeus, Triton Gölü kenarında yürüyüş yaparken dayanılmaz bir baş ağrısına yakalanır. Yanına gelen Hermes, onun rahatsızlığını hemen anlar ve Hephaistos’u baltasını getirip Zeus’un kafasında bir yarık açmaya ikna eder. Zeus’un yarılan kafasından tepeden tırnağa silahlı ve doğarken yeri göğü inleten bir nara atan Athena dünyaya gelir.
Atina şehrinin kurucusu ve koruyucusu olarak tanrıça Athena’nın oynadığı ayrı bir rol vardır. Athena’nın kutsal hayvanı olan baykuş, Atina parasının tipik bir görsel imgesidir.
Tanrıça bu yetkiyi kazanmak için Poseidon ile yarışmaya girmiş, Olympos tanrıları da yargıç olarak bu yarışmada yer almışdır. Yarışmaya göre şehre en güzel hediyeyi veren tanrı Atina’nın baş tanrısı olacaktır. Posidon’un üç çatallı mızrağı Akropolis’in çıplak kayalığından bir deniz suyu çıkarırken(kimi anlatılara göre Poseidon Atina şehrine atlarından hediye vermiştir), Athena’nın kendisine zafer kazandıran hediyesi hem daha kalıcı hem de ekonomik olarak daha yararlı olan zeytin ağacıdır. Böylece Athena, Atina’nın baş tanrısı olur.