Tanrıça Demeter

  Tanrıça

Demeter, Yunan bereket, tarım, tahıllar ve kutsal yasaların tanrıçasıydı. Etki alanı yaşam ve ölüm döngüsüyle sınırlıdır. Demeter, bereket tanrıçası olarak bir mevsimde mahsulün verimini etkileme gücüne sahipti.

Yokluğu ve inzivaya çekilmesi, genellikle kötü hasat ve dondurucu hava koşullarına neden oluyordu. Bununla birlikte, varlığı ilkbahar ve yaz mevsimlerini, bol büyüme ve refah dönemlerini başlattı. Eski Yunanlılar ona korkudan değil, tam bir takdir ve hürmetten tapıyorlardı.

Hesiod’s Theogeny’ye (MÖ 700) göre Demeter, Kronos ve Rhea’nın altı çocuğundan biriydi. Böylece Demeter’in kardeşleri şunlardı: Hestia, Hera, Hades, Poseidon ve Zeus. Hestia’nın arkasındaki en büyük ikinci oydu.

Tıpkı dört kardeşi gibi (Hestia, Hera, Hades, Poseidon) Demeter de doğumundan hemen sonra Kronos tarafından yutuldu. O ve kardeşleri daha sonra Zeus tarafından Kronos’un karnından kurtarıldı.

Efsanelere göre Demeter’in Girit doğumlu tarım kahramanı Iasion’dan iki çocuğu vardı. Bu çocuklar Philomelus (zenginlik tanrısı) ve Ploutos’du (çiftçilik koruyucu tanrısı).

Demeter ve Poseidon (Yunan denizler ve okyanuslar tanrısı) arasındaki birliktelikten su perisi Despoina (Despoena) ve at tanrısı Arion ortaya çıktı.

Bununla birlikte, yeraltı dünyasının kraliçesi Persephone, muhtemelen Demeter’in en ünlü çocuğu.

Pek çok Olympian tanrı ve tanrıçasının aksine, eski Yunanlılar Demeter’e korkudan değil takdirden tapıyorlardı. Dünyadaki yaşamı sürdürdüğü için saygı görüyordu.

Demeter’in başlıca kült yerleri arasında Sito, Girit ve Anadolu’daki diğer birçok şehir (günümüz Türkiye’si) vardı. Örneğin Anadolu’da Demeter, Kybele olarak biliniyordu. Sito’nun bazı yerlerinde ona “ilahi düzen ve kanun getirici” anlamına gelen Thesmophoros adı verildi.

Tarımsal ürünleri sürdürme yeteneği nedeniyle, eski Yunanlılar ona yeryüzü tanrıçası olarak tapıyorlardı. Yazı ve baharı getirmeden hiçbir şey büyüyemezdi. Bu nedenle, Yunan panteonunda önemli bir tanrı olarak çok takdir edildi.

Demeter’in en eski ibadet merkezi MÖ 1200 civarında Pylos’ta gerçekleşmiş olabilir. Arkeologlar, üzerinde “İki Kraliçe ve Kral” yazısının bulunduğu tabletler ortaya çıkardılar. Bu Demeter, Persephone ve Poseidon’a olası bir referanstı.

Demeter’in diğer ünlü kült merkezleri ve ibadet yerleri Attika (Eleusis), Hermion, Lerna, Korint, Enna (Sicilya), Delos ve Selinus’taydı.

Yukarıdakilere ek olarak Demeter onuruna düzenlenen bir dizi festival vardı. Bu festivallerin en ünlüsü Ekim ayında düzenlenen Thesmophoria festivali olmalıydı. Festival sadece kadınlara açıktı. Festivalin teması doğurganlık ve annelik konularına odaklandı.

Demeter’in diğer sembolleri şunlardır: bir asa, bir meşale, bir yılan ve bir domuz.
Demeter ile olan ilişkisi nedeniyle Iasion, genellikle tarım kahramanı olarak anılırdı. Demeter ve Iasion arasındaki ilişki iki çocuk doğurdu – Philomelus ve Ploutos.
Küçük erkek kardeşi Poseidon’un aralıksız takibinden sonra Demeter, Poseidon’un ilerlemelerinden kaçmak için kendini bir kısrağa dönüştürdü. Demeter, Kral Onkios’un atlarının arasına saklanmaya çalıştı. Yunan deniz tanrısı da kendini bir ata dönüştürdü. Efsane, Poseidon’un Demeter’e tecavüz ettiğini söylemeye devam ediyor. Daha sonra Demeter kendini arındırmak için kendini bir mağaraya kapatır. Onun yokluğu nedeniyle, dünya çapında büyük bir kıtlık vardı. Demeter daha sonra Landon Nehri’nde kendini temizleyecekti.
Poseidon ve Demeter arasındaki zorunlu birliktelikten nemf, Despoena ve konuşan at Arion doğdu.
Hesiodos‘a göre, Theogony’de eski Yunanlılar Demeter’i Mısır-Ana olarak görüyorlardı. Yunanlılara tüm farklı tahıl türlerini verdiği için saygı duyuldu. Onun ekmekle ilişkilendirilmesinin nedeni budur. Benzer şekilde, Atinalı filozof Isocrates, insanlığı tarıma sokanın Demeter’in olduğu inancındaydı. Demeter’e dua etmenin mahsul verimini artırmaya yardımcı olduğuna inanıyorlardı.
Atinalılar ölü insanlara “Demetrioi” adını verdikleri ölümle o kadar bağlantılıydı. Ölümle ilişkisi, bir zamanlar ölü olan şeyleri hayata döndürme gücüne sahip olduğuna inanan bir dizi eski kabilenin sonucunu doğurdu.
Theocritus’a göre Demeter, haşhaş tanrıçasıydı. Tanrıçanın iki elinde kasnaklar ve gelincikler olduğunu belirtti.
Demeter hakkındaki Eleusis gizemleri, büyük olasılıkla Demeter’in haşhaş tanrıçası olduğuna inanan Girit kültünden kaynaklanıyordu. Buna karşılık, bu gelincikler bir zamanlar ölmüş olan şeylerin yeniden doğuşunu simgeliyordu.

Yorum yaz