Yedi Şans Tanrısı

  Mit

Yedi Şans Tanrısı(Shichi Fukujin) Japon mitolojisinde önemli bir yere sahiptirler. Hepsi birer erdemi simgeler: Dürüstlük, Şans, Onur, Neşe, Uzun Ömür, Mutluluk, Bilgelik.

Bu tanrılar Budist, Hinduist, Taoist ve Şintoist tanrı veya şeytanlarından seçilerek 17. yüzyılda gruplaştıklarına inanılan Japon Folklor Tanrılarına dahil edildi.

Japon efsanelerine göre, bu tanrılar içi hazinelerle dolu Takarabune adlı gemi ile herkese şans ve refah dağıtmak için denizden gelirler. Derler ki, eğer senenin son günü yastığınızın önüne bir Shichi Fukujin resmi bırakırsanız, tüm sene boyunca şanslı olursunuz

Hadi, Yedi Şans Tanrısını tanıyalım:

Ebisu
Yebisu olarak da bilinen Balıkçılığın, Gemiciliğin ve Ticaretin Tanrısı Ebisu, kökeni Japon olan tek tanrıdır. Dürüstlük erdemini temsil eder.

Daikokuten
Aslen, Hindu savaşçı bir ilah olan Mahaakaala, bir sefer Japonya’da halka tanıtıldı ve o günden sonra Japonya’da Servet ve Refah Tanrısı oldu. Şans erdemini temsil eder.

Bishmonten
Bu tanrı da aslen Hint Budizminden gelen, Savaşçılar Tanrısı(Dikkat, savaş tanrısı değil!) Bishamonten’dir. Ayrıca Kötülüklere Karşı Savunma Tanrısı olarak da bilinir. Onur erdemini temsil eder.

Benzaiten
Shichi Fukuji’nin tek tanrıçası, Benten olarak da bilinen Benzaiten aslen Hindu Su Tanrıçasıdır. Japon uyarlamasında Sanat ve Bilgelik Tanrıçası olarak bilinir. Neşe erdemini temsil eder.

Fukurokuju
Çin’in Taoist-Budist geleneklerinden gelen Fukurokuju Zenginlik, Mutluluk ve Uzun Ömürlülük Tanrısı idir. Uzun Ömürlülük erdemini temsil eder.

Hotei
Çin inanışlarına göre, Budai olarak da bilinen Hotei Mutluluk ve Bolluk Tanrısıdır. Bu tanrı güya gerçek bir insan olan Çinli keşiş Budaishi’ye dayandırılmaktadır. Mutluluk erdemini temsil eder.

Jurojin
Son olarak Jurojin, Bilgelik Tanrısı idir. Jurojin’in yanında her zaman ona eşlik eden ve hem onun habercisi olup hem de uzum ömürlülüğü temsil eden siyah bir geyik dolaşır. Bu tanrı da bilgelik erdemini temsil eder.

Yorum yaz