Tanrı Poseidon

  Tanrı

Poseidon genellikle öfkeli bir mizaca sahiptir. Deniz tanrısı olarak üç dişli yabasıyla deniz rüzgarları, tsunamiler ve anaforlar yaratır. Fakat suyuna gitmeyi başarabilirseniz, denizleri memnuniyetle sakinleştirir ve size hoş bir rüzgar hediye eder.

Poseidon, Zeus ve Hades’in kardeşidir; bu üç kardeş babaları Kronos u devirdikten sonra dünyayı paylaşmak için birer çöp çeker. Zeus ve Poseidon un şansı yaver gider, Zeus un payına yer ve gök, Poseidon’un payına ise
denizler düşer. Zavallı Hades ise kısa çöpü seçer ve yer altına sıkışıp kalır; toprağın derinliklerindeki krallıktan, onun onuruna Hades olarak bahsedildiği de olur.

Poseidon aynı zamanda Polyphemus’un da babasıdır, hani şu Kikloplar’ın kralı ve Homeros’un Odysseia’sı sayesinde meşhur olan tek gözlü canavar.

Batı dünyasının yazıya dökülen ilk mitlerinden biridir bu ve bugün de çokça anlatılır. Homer’in destanında, kahraman Odysseia tek gözlü bir dev tarafından bir mağaraya hapsedilir fakat onu şarapla kandırarak alt etmeyi başarır. Kafayı bulan Polyphemus ona ismini sorduğunda Odysseia “hiçkimse” cevabını verir ve devin tek gözüne kızgın bir kazık saplar. Diğer Kikloplar “hiçkimse” adlı kişiyi bulamayınca, Odysseia muzaffer bir şekilde uzaklara yelken açar. Fakat, denizde güvende olduğu düşüncesine kapılarak ismini yanlışlıkla Polyphemus’a söyleyiverince, Polyphemus da, bekleneceği gibi ağlayarak babasına koşar. Babası Poseidoıı ise Odysseia’yı birkaç seneyi daha denizlerde yitik geçirmeye mahkum eder.

3 cevap - Tanrı Poseidon

  • Denizlerin efendisi olarak bilinen tanrı Poseidon en popüler Yunan tanrılarından birisidir.

    Poseidon, deniz tanrısıdır ve tüm suda yaşayan hayvanların koruyucusudur. Dalgalı okyanus sularında seyahat edenler, denizin efendisi Poseidon’a ibadet ederdi. Yunan tanrılarının en yıkıcısı olarak tanındı.

    Poseidon, Kronos ve Rhea’nın oğluydu. Devler, Olimposlular ve Titanlar arasındaki evrenin kontrolü için yapılan büyük savaşlarda kilit bir figürdü. Zaferleri üzerine Poseidon denizlerin hükümdarı oldu.

    Kardeşleri Hades ve Zeus ile birlikte en popüler Yunan tanrılarından biriydi.

  • Poseidon ve Athena
    Atina’nın ilk kralı Cecrops, Atina şehir devleti için bir tanrı bulmalıydı. Pozisyonla ilgilenen iki Olimpos tanrısı vardı. Biri Poseidon, diğeri ise bilgelik ve beceri tanrıçası Athena‘ydı. Cecrops, yarışma kapsamında her ikisinden de şehre bir hediye teklif etmesini istedi.

    Önce Poseidon hediyesini verdi. İnsanlara hiç bitmeyen bir su kaynağı sağlamak için mızraklı bir kuyu yarattı. Ancak su tuzluydu ve mahsulü içmek veya sulamak için yararlı değildi.

    Athena sonra gitti ve mızrağının yarattığı yerde bir deliğe zeytin dalı dikti. Orada barışı ve refahı simgeleyen bir zeytin ağacı büyürdü.

    Cecrops, Athena’nın Atinalılara verdiği hediyeden memnun kaldı ve onu kenti gözetlemesi için seçti. Ancak Poseidon duygularını kontrol etmekte zorlandığı için Atina’yı lanetlemeye karar verdi. Halkı için asla yeterli su olmayacağını söyleyerek şehri lanetledi. Bugüne kadar, Atina’daki su kıtlığının sorumlusu Poseidon’dur.

  • Titanlar zaferini elde ettikten sonra, Poseidon ve kardeşleri Zeus ve Hades dünyanın farklı bölgelerini aralarında bölmeye karar verdi. Zeus gökleri kazandı ve Yunan tanrılarının hükümdarı oldu.

    Hades, ölenlerin ruhlarına hükmedeceği Yeraltı Dünyasını aldı. Poseidon’a nehirler ve okyanuslar verildi ve denizlerin efendisi oldu. Bu onu Yunan tanrıları arasında çok güçlü kıldı.

    Üç kardeş, Dünya’yı ve Olimpos Dağı’nı ortak kullanım alanları yaptılar.

Yorum yaz