Tanrıça İsis

  Tanrıça

Mısır tanrıçası İsis, ibadeti 7.000 yıldan fazla süren güçlü ve etkili bir tanrıydı. Pek çok şey için saygı görüyordu, özellikle de insanların içindeki en iyiyi ortaya çıkarma becerisi. Yaşam ve sihir tanrıçası İsis, Osiris’i (kocasını) ölümden diriltmek için büyülü gücünü kullandı ve böylece ölümden sonraki yaşamın tanrısı olmasına yardım etti. Aynı zamanda şahin başlı tanrı Horus‘un annesiydi.

Eski Mısır, İsis’in var olan her olumlu kadınsı niteliği özetlediğine inanıyordu. Osiris’in kraliçe eşi olarak rolü ve daha sonra Horus, onu Mısır panteonundaki en büyük tanrıça yaptı.

İsis’in bir diğer önemli rolü de şifa fonksiyonları biçiminde geldi. Dünyanın en güçlü şifacı ve büyücüsü olarak görülüyordu. Mısır’ın yüce tanrısı Ra‘nın iyileştirilmesinden büyülü büyülerinin sorumlu olduğuna inanılıyordu.

Efsaneye göre, Isis büyülü büyülerini yaşlanan ve zayıf bir Ra’dan gelen salya ile birleştirdi. Daha sonra karışımını daha sonra Ra’ya saldıran zehirli bir yılana çevirdi. Bir panzehir bulamayan Ra, tedavi için Isis’e başvurdu. Panzehir karşılığında Isis, Ra’nın ona gizli adını açıklamasını istedi. Isis daha sonra Ra’nın gizli adını Horus’a aktarır. Bu, zayıf bir Ra’dan Horus’a güç transferini işaret ediyordu.

Isis’in, özellikle iyileştirme ve koruma alanlarında birçok güce sahip olduğuna inanılıyordu. Aynı zamanda Mısır panteonundaki en büyük büyücüydü. Büyüleri Osiris’i kısaca ölümden geri getirecek kadar güçlüydü

İsis’in diğer yetenekleri arasında engin bilgisi vardı. Mısırlılar, kadınlara buğday öğütmeyi ve kumaş örmeyi öğretenin kendisi olduğuna inanıyorlardı. Ayrıca hastalıkları tedavi etme ve tedavi etme konusunda da bilgiliydi.

Yorum yaz