Tanrı Raijin

  Tanrı

Raijin, Japon mitolojisindeki en önemli tanrılardan biridir ve korkunç görünümlü bir adamdır. Raijin, kardeşi Fujin (rüzgar tanrısı) ile birlikte, Japonya’yı vuran tüm kötü hava koşullarından büyük ölçüde sorumludur ve bir ada olan Japonya’da hava şartları çok kötüdür.

Japonya’nın her yerinde korkunç Raijin’in heykellerini bulacaksınız ve nereye giderseniz gidin, sonunda onun yoğun bakışları altında yürümek zorunda kalacaksınız. Bu gök gürültüsü tanrısının popülaritesi ve yaygın tasviri, bu adalı halkın fırtınalı havaya duyduğu saygının kesin bir işaretidir.

Raijin Kimdir?

Raijin, tüm Şinto tanrıları arasında en yaşlı tanrılardan biridir. Şinto, bugün Japonya’daki en baskın dindir ve onu, doğanın ve varoluşun farklı güçlerini temsil eden birçok tanrı ile Budizm izlemektedir.

Raijin, Japonya adalarını yaratmak için cennetten inen iki tanrı olan Izanagi ve Izanami’nin doğrudan yavrularıdır.

Raijin Görünümü

Japonya’nın her yerinde heykelleri ve resimleri olduğu için her Japon, Raijin’in neye benzemesi gerektiğini bilir. Genellikle iri, kaslı bir figür olarak tasvir edilir (heykeltıraşlar ona göbek göbek vermeyi sevse de) korkunç bir yüzle. Bazen boynuzları varken, diğer zamanlarda sadece vahşi, yerçekimine meydan okuyan saçları vardır.

Raijin’in birçok fotoğrafı, onu her iki elinde üç parmakla gösteriyor. Üç parmak sırasıyla geçmişi, bugünü ve geleceği temsil eder. Bazen kırmızı tenle gösterilir, ancak bu değişir.

Her ne kadar gösterilirse de, şeytani görünüşünü yanlış anlamak mümkün değildir. Tabii ki, kardeşi Fujin’e benziyor, ancak Fujin yanında her zaman bir çanta rüzgar taşıdığı için onları kolayca ayırt edebilirsiniz.

Raijin, bir heavy metal albümünün kapağında hiç de sırıtmazdı, bu yüzden onu sık sık çekiç tutarken ve davullarla çevrili olarak temsil ettiğini görmemiz uygun olur. Ne de olsa bir şekilde gök gürültüsü yapması gerekiyor.

Japonya’nın bazı bölgelerinde Raiden olarak bilinir ve basitçe hasır şapkalı, cüppeli bir adam olarak gösterilir.

Raijin’in Ailesi

Bu gök gürültüsü tanrı, Şinto’nun iki ana tanrısı İzanami ve İzanagi’nin oğludur. Raijin’in sayısız erkek ve kız kardeşi var, çünkü Japonya’daki tüm Kamiler bir şekilde Izanami ve Izanagi’den geliyor. Ancak, gökyüzünün hükümdarlığı için savaşırken kardeşi Fujin ile rekabeti efsanevidir.

Raijin’in Tarihi

Bu gök gürültüsü tanrısı, ailesi İzanagi ve İzanami’nin geçmişiyle yakından bağlantılı bir geçmişi paylaşıyor. Raijin, Japonya’yı yarattıktan sonra bu iki tanrıdan doğan birçok tanrıdan biridir.

Annesi İzanami’nin ateş tanrısının doğumundan kaynaklanan ölümünün ardından doğdu. Yeraltı dünyasına gittikten sonra eşi İzanagi onun peşinden gitti. İkisi arasındaki yanlış anlaşılmadan sonra Izanagi kaçtı ve Raijin, Izanami’nin onu kovalayıp geri getirmek için gönderdiği ruhlardan biriydi.

Aynı zamanda Japonya adalarından birini temsil eden ve orada dağlarda ikamet ettiği düşünülen kamilerden biridir.

O ve kardeşi Fujin, gökyüzünün gerçek hükümdarının kim olduğunu belirlemek için sürekli düello yapıyor.

O yaygın olarak saygı görmesine, korkulmasına ve Oni veya iblis olarak görülmesine rağmen Japonlar Raijin’i iyi bir ruh olarak görüyorlar. Yıldırımın mahsulü gübrelediğine dair eski bir inanca dayanan bu gök gürültüsü tanrısı aynı zamanda çiftçilerin dua ettiği bir tarım tanrısıdır.

Raijin’in Kökeni

Japonya’nın ada ülkesi, Japon halkının zihninde kötü havaya derin bir saygıyı sağlam bir şekilde pekiştirmek için tayfunlardan ve şiddetli fırtınalardan payına düşenden daha fazlasını aldı.

Şinto dini, doğada gördüğümüz her şeyin bir ruhu veya kamisi olduğu fikrine güçlü bir şekilde dayanmaktadır. Japon mitolojisinde çok sayıda kami vardır, ancak anlaşılır bir şekilde fırtınaların müthiş doğal kuvvetleri, Japonların arkasında belirli bir önemli kaminin olduğuna inanmasına yol açacaktır.

Kaminin çoğunda olduğu gibi, Raijin hakkında bildiklerimiz esas olarak Kojiki olarak bilinen eski bir Japonca metinden geliyor.

Çeşitli inanç sistemlerinde gök gürültüsü tanrılarının varlığı, özellikle adalı insanlar arasında çok yaygındır ve farklı kültürlerde bunların uzun bir listesini bulacaksınız.

Raijin, Japon halkı her zaman olduğu gibi hâlâ fırtınaların gerçekliğiyle yaşadığı için Japon yaşamının ve kültürünün önemli bir parçasıdır.

Raijin, Japonlar tarafından hem korkuyor hem de takdir ediliyor. Yaramaz bir tanrı olabilir ama aynı zamanda doğanın önemli bir parçasıdır. Anneler fırtınalar sırasında çocuklarını göbek deliklerini kapatmaları konusunda uyarır, aksi takdirde Raijin onları çalarak karınlarını yiyebilir.

Kubilay Han yönetimindeki Moğollar 1274 ve 1281’de Japonya’yı işgal etmeye çalıştıklarında, her iki sefer de tayfunlar tarafından geri püskürtüldüler. Moğollar bir daha asla Japonya’yı işgal etmeye çalışmadı.

Tam da doğru zamanda gelen bu görünüşte mucizevi fırtınalar, Japonya’yı korumak için hareket ettiği söylenen Raijin’e yatırıldı. Ne de olsa, Japonya annesi ve babası tarafından yaratıldı ve adaların kendisi Kami ve dolayısıyla kardeşleri. Japonya halkı da babasının eserleridir.

Raijin ve Fujin aynı zamanda tapınakların ve diğer kutsal yerlerin koruyucularıdır, bu yüzden heykelleri genellikle bu tür binaların kapılarına yerleştirilir.

Yorum yaz