Tanrı Tyr

  Tanrı

Odin’in oğlu Tyr, savaş tanrısıdır. İsmi, Hint-Avrupa dillerinde ‘tanrı’ anlamına gelen ‘Zeus’, ‘Jüpiter’ kelimeleriyle aynı kökten gelir. Tyr in görevi azılı kurt-canavar Fenrir i bağlayıp etkisiz hale getirmektir, ancak bu görev ona pahalıya patlar. Odin, diğer tanrılar ile birlikte onu sıkı gözetimde tutabilmek için Fenrir i Asgard’a getirir.

Yaratığın büyümesinden endişelenen Odin, vahşi hayvanın Dokuz Dünyayı yok etmesini önlemesi umuduyla oğlu Tyr i, onu beslemek ve eğitmekle görevlendirir.

Kaderinin Fenrir in kaderine bağlı olduğunu öğrenen Odin, kurdun sonsuza kadar bağlı tutulması gerektiğine karar verir. Dolayısıyla tanrılar onu zincirlerle bağlamaya teşebbüs eder, ancak dev yaratık hiç zorlanmadan zincirden kurtulur.

Birkaç başarısız girişimden sonra, tanrılar elflerin yardımını ister, elfler de sakallı bir kadının kıllarından özel bir kurdele işleyerek Odin’e bunun kurdu zaptedeceğine dair güvence verirler.

Tyr, Fenrir in güvenini kazanmak için sağ elini cesurca kurdun ağzına sokar. Hayvan çözülmez bir iple bağlandığını fark eder etmez Tyr de elini Fenrir’e kaptırdığını görür.

2 cevap - Tanrı Tyr

  • Güçlü savaşçı Tyr, İskandinav efsanelerinin ilk tanrılarındandır. Günümüze kalan Tyr mitleri azdır, ancak mirası adalet ve yasallığın sembolü olarak durmaktadır. Tyr, tanrıların en cesuru olarak kabul edilir ve savaşta cesaret ve kahramanlık için bir ilham kaynağıdır.

    Tyr, Aesir klanının orijinal bir üyesi, İskandinav panteonunun ana tanrılarından biri ve Odin‘in oğluydu. Tyr’ın daha önceki dönemlerde tanrıların lideri de olabileceği düşünülmektedir.

  • Fenrir, tanrı Loki ve dev Angrboda‘nın devasa kurt yavrularıydı. Doğduğunda, bir gün kozmosun yok edilmesine yardımcı olacağı kehanet edildi. Büyüdükçe ve gittikçe şiddetlendikçe, Aesir’in tanrıları, korunmaları için onun sınırlandırılması gerektiğine karar verdi.

    Tanrıların kurt Fenrir’i ilk bağlama girişimi başarısız oldu. Zinciri hızlı bir tekme ile kırdı. İki kat daha güçlü bir goblenle tekrar denediler, ancak dev kurt da kendini bu bağdan kurtarmayı başardı. Bu noktada, tanrılar giderek daha fazla endişeleniyordu ve Tyr’ın babası Odin, yardım için huysuz kara elflere yeraltından bir mesaj gönderdi.

    Cüceler, altı sihirli malzemeden yapılmış bir pranga yapmayı kabul ettiler: bir ayının bağları, bir kadının sakalı, bir kedinin ayaklarının sesi, bir dağın kökü, bir balığın nefesi ve bir kuşun tükürüğü . Sonuç, ipek kadar pürüzsüz ama demir kadar güçlü bir zincirdi.

    Başlangıçta, gücünü gösterme fırsatı olarak zincirleme oyunun tadını çıkaran Fenrir, bu özel halkadan kurtulma yeteneğinden gizlice şüphe etti ve ona takılmasına izin vermeden önce iyi niyet göstermesini istedi.

    Tyr ayağa kalktı ve tüm tanrılar adına bir iyi niyet sunusu olarak elini cesurca kurtun ağzına koydu. Fenrir, ancak o zaman zincirin kendisine yerleştirilmesine izin verdi. Bu sefer kurtulma girişimleri başarısız oldu. Tuzağa düşürüldüğü için hayal kırıklığına uğramış ve öfkeliydi, Tyr’ın elini kaptı. Tyr, tanrıların güvenliği için elini feda etmişti.

    Aesir’in geri kalanı içeri atladı ve zinciri büyük bir kaya ile sabitlenmiş dev bir taş levhadan geçirdi ve Fenrir bu noktaya kalıcı olarak bağlı kaldı. Uluyan kurdun daha sonra ağzı kapatıldı. Tanrıların kıyameti Ragnarök dönemine kadar sessiz kalacaktı.

Yorum yaz