Tanrıça Nyx

  Tanrıça

Yunan mitolojisindeki ilk tanrıçalardan olan Nyx gecenin vücut bulmuş hali olarak kabul edilir.

İlk Yunan Tanrısı Kaos‘tan doğan Niks gece tanrıçasıdır.

Sembolü ay ve yıldızdır. Nyx’in çok güzel olduğu söylenir. Doğum yeri dünya değil Gaia’dır.

Evi Hades’in evinin altındadır. İnsanlığı hem iyi hem de kötü bir şekilde etkileyebilmektedir.

İnsan ırkına uyku ve ölüm getirebilme yeteneğine sahiptir. Zeus bile Nyx‘ten korkmaktadır. Çünkü Nyx hem Zeus‘tan daha yaşlı hem de daha güçlüdür.

Nyx Tartaros’ta yaşamaktadır. Tartaros Hades‘in ölüler ülkesine bile çok uzaktır.

İlyada’da yazana göre cennet dünyadan ne kadar uzaksa, Tartarus’ta Hades’ten o kadar uzaktadır. Tartarus acı, karanlık, işenceyle dolu, kötü bir yerdir.

Ancak Nyx tam olarak kötülüğün kişiselleşmiş hali olmamıştır. Yine de karanlık ve gizemli doğası nedeniyle kötü bir figür olarak görülmektedir.

Nyx karanlığın tanrısı erkek kardeşi Erebus‘la evlenmiş ve iki çocukları olmuştur.

Bunlar Aether ve Hemera‘dır. Daha sonra kendiliğinden olan çocukları Momus, Moros, Thanatos, Hypnos, Oneiroi, Hesperides, Keres ve Fates, Nemesis, Apate, Philotes, Geras ve Eris’i doğurmuştur.

Nyx’in oğlu Hypnos ile Zeus arasında ilginç bir hikaye geçmiştir. Zeus’un doğa tanrıçası eşi Hera, Hypnos’tan Zeus’u uyutmasını ister. Amacı Zeus’a komplo kurmaktır.

Hypnos kabul eder ve Zeus’u uyutmaya çalışır. Fakat hipnozlar yetersiz kalır ve Zeus’u uyutmayı başaramaz. Çok sinirlenen Zeus, Hypnos’un peşine düşer.

Hypnos Zeus’un gazabından kurtulmak için annesi Nyx’in mağarasına sığınır. Bunu gören Zeus, Nyx’in öfkesinden korktuğu için Hypnos’un peşini bırakır.

Yorum yaz